Skip links

„Într-o zi voi…” de Stoian Mădălina-Andreea

Stoian Mădălina-Andreea este beneficiar al proiectului IMPACT, absolvent al cursului de Competențe Antreprenoriale și, mai mult decât atât, este un exemplu de ambiție și determinare. Visul ei este să-și deschidă propriul salon de înfrumusețare, iar întâlnirea cu proiectul IMPACT i-a confirmat că nimic în viață nu este întâmplător. Nici măcar eșecurile, cu atât mai puțin oportunitățile. În continuare, Mădălina povestește într-un stil aparte despre impactul proiectului asupra dezvoltării sale profesionale, invitându-i și pe ceilalți tineri să nu se lase bătuți.  

***

„Cei mai mulți oameni își petrec viața pe o insulă numită <Într-o zi voi…>“ – Denis Waitley . Ce vei face dacă afli că acea zi este astăzi? Cu toții ne întrebăm același lucru pentru că suntem descurajați de întrebările cauzate de frică. Am gândit și eu cândva probabil cum gândești tu, cel ce citești acum: „Dar oare mă descurc?“, „Ce să fac?”, „Acesta este oare drumul meu?”

Se spune că viața este mult mai dificilă pentru cei care nu fac schimbările necesare în timp util și iată cum lăsăm timpul să treacă în lipsă de curaj ori lipsă de sprijin. Oprește-te acum! Limitările sunt doar un pretext de amânare a reușitelor, așa că folosește timpul în favoarea ta, deoarece nu îl vei mai putea recupera.

Cu toții avem povești, gânduri și idealuri diferite, dar lasă-mă să îți spun un lucru ce îl avem în comun: toți ne dorim să reușim în viață! Cum facem asta? Nu o să te mint, nu este simplu deloc să îți schimbi mentalitatea greșită de „victimă” ce are în permanență frica de eșec în una de „învingător” ce muncește pentru atingerea dorințelor.

Ei, și eu am fost acea „victimă”, iar când totul părea să nu mai aibă niciun sens în viața mea profesională, iar singurul lucru care mă mai motiva era visul meu, acela de a avea propria afacerea, am spus stop și am decis să caut resursele și mijloacele prin care îmi pot atinge obiectivul.

Știai că un procent mai mare de 80% dintre cei mai de succes oameni citesc în fiecare zi? Eu știam, însă nu mă considerăm a fi de succes, până când am prins curajul să deschid prima carte de dezvoltare personală „Uneori Câștigi, Uneori Înveți” a lui John C. Maxwell, înțelegând astfel că cele mai importante lecții de viață sunt deprinse din eșecuri. Acest traseu pe care îl numim viață este unul care implică sacrificii, muncă și ambiție. Probabil gândul tău acum duce la „Da’ bine, tu îmi dai sfaturi, dar ție sigur ți-a fost ușor, poate ai avut totul pus pe tavă”. Ei bine, nu!

Povestea mea, pe scurt, susține tot ce ți-am descris mai sus, dar cumva are un haz adăugat. Pe parcursul vieții am acționat în urma gândirii „Du-te Dică!“ și am aterizat direct cu capul în cele mai mari ziduri, în diverse situații ce nu mi le doream deoarece acționam pentru visele altor oameni din jurul meu, refuzând să mă concentrez pe cel mai important lucru pentru mine, deschiderea propriei afaceri. Desigur, mulțimea era în delir însă eu jucam pe un teren minat. Nu! Nu râde încă, pentru că tot acest „Du-te Dică!“ dar puțin mai relaxat și motivat m-a adus în punctul în care visul meu prinde contur deoarece am știut să profit de oportunități noi și să nu pierd timpul. Să îți spun sincer, uram zilele de Luni, în care mă trezeam fără nicio motivație și mergeam spre un loc de muncă care nu îmi aducea nicio fericire până a venit ziua în care am primit un apel care mi-a schimbat traiectoria. Acel „lasă că nu pot răspunde acum că am treabă” pe care în trecut îl aplicam destul de des cumva de această dată nu a mai fost rostit. Am răspuns la acel apel pentru că în sinea mea am înțeles că orice oportunitate își merită o șansă și oricât de important e lucrul pe care îl faci în acel moment, mai bine regreți o acțiune pe care o faci decât una pe care ai ratat-o. Astfel am primit vestea că mă pot alătura proiectului IMPACT susținut de asociația Brahma care îmi propunea șansa să urmez un curs de competențe antreprenoriale și îmi oferea sprijinul și timpul necesar ca eu să îmi concep un plan de afaceri și să îmi îndeplinesc visul, de a avea propriul salon de înfrumusețare și de a îmbina acest lucru cu cea mai mare pasiune a mea. Iarăși „Du-te Dică!” al meu specific m-a făcut să accept șansa aceasta dar de data asta terenul îmi era unul cunoscut pentru că eu deja eram pregătită să primesc în viață mea o ocazie prin care să îmi demonstrez că pot să îmi înving orice limitare. Singurul impas a fost acela că, în echipa adversă nu aveam 11 jucători, ci unul singur, EU cea veche și plină de temeri care a fost pusă în fața unui moment în care trebuia să înscrie cel mai mare gol din carieră. Doar nu credeai că am ratat, nu? Nu o face nici tu! 

Nu te mai plictisesc cu povestea mea, dar vreau ca în viitorul apropiat să citesc și povestea ta de impact care cu siguranță o să fie plină de suișuri și coborâșuri, însă o echipă întreagă de specialiști pregătiți să te susțină și să îți răspundă la orice întrebare pe care o ai legată de viitorul tău plan de afacere, de dezvoltarea ta personală și de cum să conduci o afacere de succes. Să nu te descurajezi, nu s-a născut nimeni învățat. Atât eu, cât și ceilalți colegi ai mei i-am asaltat pe mentorii noștri cu diverse nedumeriri și întrebări, sunt convinsă că și tu ai să primești același profesionalism din partea lor.

„Nu deschide niciodată o cutie de viermi dacă nu ai de gând să te duci la pescuit.” Cumva pe principiul acesta se bazează atât viața, cât și participarea ta în acest proiect. Nu am să omit să îți spun că decizia îți aparține în totalitate iar drumul este plin de dăruință, activitate, muncă și ambiție. Eu am considerat acest traseu ca fiind unul de munte, primul pas este să treci de dealul în care trebuie să iei o decizie, urmat de o vale când realizezi câte ai de învățat, iar apoi escaladatul muntelui cu ajutorul echipei IMPACT. Abia ajuns în vârful muntelui poți să consideri că aventura acum începe iar tu trebuie să îți fii cel mai important sprijin și să nu te lași bătut.

„Te afli la doar o singură decizie definitorie distanță de viața pe care ți-o dorești”. Oare ce zice acest Mark Batterson? Cred că deja ai înțeles, acum spre finalul lecturii tale, singurul lucru rămas de făcut este să iei decizia care te va face ca peste 10 ani să privești în urmă și să îți mulțumești singur că ai avut curajul să pornești la drum.

 

Leave a comment